Конференција о сузбијању прања новца и финансирања тероризма

03 јун 2011

Конференција о сузбијању прања новца и финансирања тероризма у контексту европских интеграција Србије одржана је 31. маја 2011. године у хотелу Континентал, уз учешће високих званица, представника релевантних државних органа, међународних организација, дипломатског кора и банака.

Конференција, на чијем су отварању говорили и премијер Мирко Цветковић и шеф делегације Европске комисије у Београду, Венсан Дежер (Vincent Degert), замишљена је као догађај који треба јавности да представи МОЛИ пројекат за спречавање прања новца и финансирања тероризма, који спроводи Савет Европе а финансира Европска унија.

Уз модераторе Александра Вујичића, директора Управе за спречавање прања новца и Сајмона Годара (Simon Goddard), консултанта на пројекту, највиши представници Републичког јавног тужилаштва, Тужилаштва за организовани криминал и Врховног касационог суда означили су борбу против организованог криминала као апсолутни приоритет Републике Србије, а представници Управе царина и Пореске управе указали су на значајне резултате у раду својих институција у борби против прања новца.

Представници Народне банке Србије и Комисије за хартије од вредности оценили су да они остварују ефикасну и конструктивну сарадњу са обвезницима над којима врше надзор,и да у том смислу чине превентивни део система, чиме посредно помажу органима надлежним за репресивни део.

Коначно, у закључцима Конференције изражена је посвећеност и решеност свих надлежних органа да међуресорна сарадња буде још интензивнија.