Семинар о спречавању прања новца и усклађености прописа

19 новембар 2010

У организацији Привредне коморе Београда и уз подршку Управе за спречавање прања новца, 18.11.2010. године одржан је семинар о спречавању прања новца и усклађености прописа у тој области, али из перспективе светски познате консултантске фирме WORLD CHECK.

Семинар је наишао на изузетно интересовање међу представницима комерцијалних банака и Народне банке Србије. Уводну реч на семинару дао је Радојко Србљановић, начелник Одељења за сумњиве трансакције у Управи, који се осврнуо и на питање корупције, а затим је Васко (Vasco) Нести, консултант фирме WORLD CHECK, правник и банкар са са дугогодишњим искуством у Швајцарској представио техничке појединости база података WORLD CHECK-а, као и критеријуме по којима се оне могу претраживати.

Ова консултантска кућа већ дуже време успешно сарађује са банкама у Србији. На предавање Васка Нестија надовезао се Лино Меркела (Merchella) из италијанске фирме за информационе технологије Дедагроуп, која пружа информатичку подршку WORLD CHECK-у, и која је лидер у софтверским решењима неопходним за финансијске институције, државну управу, итд. Највеће интересовање, међутим, изазвало је излагање Кенета Риџока (Kenneth Rijock), консултанта за финансијски криминал из Мајамија, адвоката са криминалном прошлошћу, који је након одслужене затворске казне постао едукатор светског гласа у области спречавања прања новца и гост на стручним скуповима широм света.

 

Кроз личну животну причу, у којој се преплићу законит посао адвоката и противзаконито изношење прљавог готовог новца на острва у Карибима, Кенет Риџок је указао и на злоупотребе износећи интересантне примере прања новца кроз промет робе, хеџ фондове и секундарно тржиште полиса животног осигурања, које је означио као најновије ризике за прање новца. Аутентичност али и искреност Риџокове приче слушаоци су наградили аплаузом, због чега је Управа за спречавање прања новца изразила захвалност и упутила позив предавачима да у оквиру WORLD CHECK анд Kenneth Rijock’s tour поново посете Београд и одрже семинар за наше обвезнике.