Потписан споразум о сарадњи са ФОС Јапана

05 јун 2024

 

Дана 4. 6. 2024. године, в.д. директора Управе за спречавање прања новца Жељко Радовановић потписао је споразум о сарадњи и размени информација са финансијскообавештајном службом Јапана. Споразум је битан елемент у сарадњи између две финансијскообавештајне службе будући да отвара могућност несметане и брзе размене финансијскообавештајних података преко заштићеног вебсајта Егмонт групе.

 

Споразум о сарадњи потписан је на маргинама 30. пленарног заседања Егмонт групе које се одржава од 2. до 7. јуна 2024. године.

 

Егмонт група је тело које чине финансијскообавештајне службе 174 државе и јурисдикције света које размењују информације преко заштићеног вебсајта као и стручна знања и искуства кроз рад различитих радних група Егмонт групе.

 

Финансијскообавештајне службе су централни државни органи задужени за пријем, анализу и прослеђивање финансијскообавештајних података у случају сумње на прање новца и финансирање тероризма.

 

Управа за спречавање прања новца је финансијскообавештајна служба Републике Србије која је чланица Егмонт групе од 2003. године.