ФАТФ издао јавно саопштење, 22. јул 2013. године

22 јул 2013

„Јурисдикције на које се односи ФАТФ-ов позив члановима и другим јурисдикцијама на примену противмера ради заштите међународног финансијског система од трајних и знатних ризика од прања новца и финансирања тероризма који проистичу из следећих јурисдикција

Иран

Демократска Народна Република Кореја (ДНРК)

Јурисдикције са стратешким недостацима у систему за борбу против прања новца и финансирања тероризма које нису оствариле довољан напредак у отклањању тих недостатака или нису опредељење спровођењу акционог плана утврђеног са ФАТФ-ом у циљу отклањања тих недостатака. ФАТФ позива своје чланове да размотре ризике који приостичу из недостатака који се доводе у вези са сваком од ових јурисдикција, у складу са датим описом.

 

Еквадор*

Етиопија

Индонезија

Кенија

Мјанмар

Пакистан

Сао Томе и Принципе

Сирија

Танзанија

Турска

Вијетнам

Јемен

* Ова јурисдикција није остварила довољан напредак од њеног помињања у јавном саопштењу ФАТФ. Уколико не предузме значајне радње до октобра 2013, ФАТФ ће позвати своје чланице да примењују против мере које су сразмерне ризицима у вези са овом јурисдикцијом.

Нигерија се сада помиње у документу ФАТФ „Improving Global AML/CFT Compliance: On-going Process“ због напретка у реализацији акционог плана утврђеног са ФАТФ-ом.”

Више података на страници ФАТФ:

http://www.fatf-gafi.org/topics/high-riskandnon-cooperativejurisdictions/documents/public-statement-june-2013.html