21. Редовно заседање Егмонт Групе, Сан Сити 1 – 5. јул 2013. године

03 јул 2013

Од 1. до 5. јула 2013. године у Сан Ситију, Јужноафричка Република, одржава се 21. пленарно заседање Егмонт групе.

У току Пленарног заседања одржавају се састанци органа Егмонт групе односно састанци шефова финансијскообавештајних служби, Егмонт комитета, регионалних група и пет радних група Егмонт групе (РГ за правна питања, РГ за информационе технологије, РГ за обуку, Оперативна РГ, РГ за нове чланове).

У току Пленарног заседања паралелно се одржава и низ оперативних радионица о актуелним питањима у светској финансијскообавештајној заједници, као што су национална процена ризика од прања новца, корупција и прање новца, физичко-техничка и информатичка заштита ФОС, међународна сарадња, итд.

Имајући у виду значајна искуства и активан ангажман у међународној сарадњи, директор Управе Александар Вујичић је одржао презентације о међународној сарадњи у размени информација нарочито у регионалном контексту, затим о недавно спроведеној националној процени ризика од прања новца у Србији као и о искуствима Србије у области борбе против прања новца који потиче из пореских кривичних дела.

Егмонт група је мрежа 131 ФОС из целог света који размењују финансијскообавештајне податке путем заштићеног сајта Егмонт групе.