21. Redovno zasedanje Egmont Grupe, San Siti 1 – 5. jul 2013. godine

03 jul 2013

Od 1. do 5. jula 2013. godine u San Sitiju, Južnoafrička Republika, održava se 21. plenarno zasedanje Egmont grupe.

U toku Plenarnog zasedanja održavaju se sastanci organa Egmont grupe odnosno sastanci šefova finansijskoobaveštajnih službi, Egmont komiteta, regionalnih grupa i pet radnih grupa Egmont grupe (RG za pravna pitanja, RG za informacione tehnologije, RG za obuku, Operativna RG, RG za nove članove).

U toku Plenarnog zasedanja paralelno se održava i niz operativnih radionica o aktuelnim pitanjima u svetskoj finansijskoobaveštajnoj zajednici, kao što su nacionalna procena rizika od pranja novca, korupcija i pranje novca, fizičko-tehnička i informatička zaštita FOS, međunarodna saradnja, itd.

Imajući u vidu značajna iskustva i aktivan angažman u međunarodnoj saradnji, direktor Uprave Aleksandar Vujičić je održao prezentacije o međunarodnoj saradnji u razmeni informacija naročito u regionalnom kontekstu, zatim o nedavno sprovedenoj nacionalnoj proceni rizika od pranja novca u Srbiji kao i o iskustvima Srbije u oblasti borbe protiv pranja novca koji potiče iz poreskih krivičnih dela.

Egmont grupa je mreža 131 FOS iz celog sveta koji razmenjuju finansijskoobaveštajne podatke putem zaštićenog sajta Egmont grupe.