Završeni projekti

Uprava je od svog osnivanja bila korisnik više projekata finansiranih iz sredstava stranih donatora i partnera, kao što su Evropska unija, Savet Evrope i USAID, koji su u velikoj meri doprineli njenom razvoju.

 

Jedan od ključnih projekata koji je realizovan iz sredstava EU IPA 2010, jeste Projekat tehničke pomoći za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma u Srbiji (Project against Money Laundering and Terrorist Financing in Serbia - MOLI-Serbia).

 

Projekat je trajao od 15. novembra 2010 do maja 2014. godine, kada je Uprava započela sa planiranjem i izradom projektnog zadatka za Projekat EU podrške iz sredstava IPA 2015, koji je u toku.

 

MOLI-Serbia je bio vredan 2.265.000 evra, od čega je Evropska unija donirala 2 miliona, Savet Evrope 200.000, a Republika Srbija opredelila 65.000 evra.

 

Ovaj projekat se nadovezao na rezlutate i preporuke ranijeg projekta koji je finansirala Evropska unija a sproveo Savet Evrope - PACO-Serbia (2005-2007).

 

Opšti cilj projekta MOLI-Serbia bio je da doprinese demokratiji i vladavni prava kroz sprečavanje i kontrolu pranja novca i finansiranja terorizma i drugih oblika privrednog i finansijskog kriminala u Srbiji. Svrha projekta bila je da unapredi kapacitete sistema za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma u Srbiji u smislu propisa, operativnog rada i kapaciteta.

 

 

Više o okončanim projektima možete pročitati na vebsajtu Saveta Evrope:

 

Projekat tehničke pomoći za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma u Srbiji - MOLI-Serbia (2010-2014)

PACO-Serbia (2005-2007)