Посета Комитета УН за борбу против тероризма, 18 - 21. март 2013. године

22 март 2013

Комитет Савета безбедности Уједињених Нација за борбу против тероризма (SB UN CTC) боравио је у посети Републици Србији од 18. до 21. марта 2013. године.

Током посете одржан је низ састанака на којима је разговарано о многим темама са представницима бројних државних органа, међу којима су најзначајније биле: борба против тероризма, државни органи задужени за спровођење закона, међународна правна сарадња.

Експерти Комитета разговарали су са представницима Управе на тему финансијског права и праксe. Управа је Законом надлежна за спровођења мера и радњи како у  спречавању прања новца тако и у борби против тероризма. Током састанка са представницима Управе обрађене су теме које се односе на непрофитне организације и њихову злоупотребу за финансирање тероризма, могућности замрзавања имовине у циљу спречавања финансирања тероризма, као и електронски трансфер новца и пренос новца преко границе.

Сврха посете је да се оцене постигнути резултати у примени резолуција СБ УН које се односе на означавање терориста и терористичких група и спречавање финансирања тероризма. Комитет ће пре свега проценити постигнуте резултате у примени Резолуције 1373  и дати евентуалне препоруке како би се постигла што боља и ефикаснија имплементација резолуције. Такође комитет ће разматрати да ли Република Србија располаже довољним стручним и техничким капацитетом како би помогла другим државама чланицама приликом увођења и примене резолуције у њихов систем.