Професионално и самостално прање новца

29 септембар 2020


Управа за Спречавање прања новца, у сарадњи са Правосудном академијом организовала је 9. септембра 2020. године вебинар на тему професионалног и самосталног прања новца. Поред Миљка Радисављевића из Републичког јавног тужилаштва и Јелене Пантелић, саветнице директора Управе за спречавање прања новца, који су се учесницима обратили на почетку вебинара и учествовали у панели дискусији, водећи предавач на овом вебинару био је Јехуда Шафер, међународно признат експерт у области прања новца. Вебинар је био намењен представницима судова, Тужилаштва за организовани криминал и Посебних одељења тужилаштава за борбу против корупције.  

Двочасовни вебинар је био конципиран тако да су учесници имали прилике да чују више о појмовном одређењу самосталног кривичног дела прања новца и професионалном прању новца, а такође и о делотворности у спровођењу истрага и кривичном гоњењу прања новца на светском нивоу. Господин Шафер је у свом предавању истакао да већина финансијско-обавештајних служби израђује пријаве сумњивих трансакција прилично доброг квалитета, али је полицији и тужилаштву ипак тешко да те податке претворе у стварне предмете. Из тог разлога, учесницима вебинара представио је неке од најбољих пракси и студија случаја у вези са предметима професионалног и самосталног прања новца.

Део свог предавања, господин Шафер је посветио истрагама и кривичним гоњењима за прање новца, истичући да су и истраге и гоњења прилично тешки и компликовани процеси стога што врло често недостаје правни основ за гоњење или стога што се у недовољној мери користе извештаји о сумњивим трансакцијама.

Господин Шафер је говорио и о финансијским истражним техникама које се могу користити, и тако истакао: „Када се покрене истрага, може се користити физичко праћење, али физичко праћење које је усмерено не на учиниоце предикатних кривичних дела, већ на "пераче новца", на курире који депонују готовину, подижу готовину са банкомата, прикупљање доказа од људи који држе одређену имовину и тврде да су бона фиде власници. Дакле морамо знати ко заиста вози ауто, ко заиста живи у кући“, рекао је Шафер. „Ту су и интервјуи, професионално испитивање банкара, људи из финансијског света, издавање налога за праћење рачуна за тајно праћење промета по рачуну, налози за претрес за тражење документације, не само повезане са наркотицима или готовином, већ и трговинске документације, документације о оснивању привредних друштава, и било које друге документације која може бити значајна за доказивање прања новца“, закључио је Шафер у делу свог обраћања везаном за финансијске истражне технике.

На крају свог обраћања, господин Шафер је истакао да је потребно да у борбу против прања новца буду укључене све институције у систему за борбу против прања новца. „У доказивању прања новца потребни су нам докази које нам могу обезбедити порески органи, финансијско обавештајна служба, традиционални докази, посредни докази, вештачења. Потребно је да на бољи начин користимо производе финансијско обавештајне службе. Финансијско обавештајна служба треба да унапреди своје производе за своје клијенте- у овом случају то су полиција и тужилаштво. И коначно, потребно је да покренемо делотворније механизме за координацију“, закључио је Шафер на крају свог обраћања.

Вебинар је организован у оквиру Пројекта  „ЕУ подршка спречавању прања новца у Србији“,  који финансира Европска унија. Корисник пројекта је  Министарство финансија – Управа за спречавање прања новца, а пројекат спроводи конзорцијум који предводи КПМГ.