APML logo
Српски Srpski English
Početna > Aktivnosti > Projekti > MOLI Projekat za borbu protiv PN/FT u Republici Srbiji

MOLI Projekat za borbu protiv PN/FT u Republici Srbiji

21-Nov-2011 10:48:11

Organizovani kriminal, korupcija i pranje novca predstavljaju ozbiljnu opasnost za ekonomiju, demokratiju i vladavinu prava širom sveta. Jugoistočna Evropa je naročito podložna ovim opasnostima iz geografskih, političkih i istorijskih razloga. Teško je proceniti iznos sredstava koji proističu iz kriminalnih aktivnosti. Ipak, pranje novca nanosi štetu privredi u Srbiji između  3%-5% of BDP godišnje.

Savet Evrope pokrenuo je 15.11.2010. godine Projekat za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma u Srbiji (MOLI-Serbia). Projekta će trajati tri godine. Ukupna vrednost Projekta iznosi 2,200.000 Euro (90.91% iz sredstava EU i 9.09% sredstava Saveta Evrope). Projekat se nastavlja na rezultate i preporuke prethodnog zajedničkog projekta koji je finansirala Evropska unija a implementirao Savet Evrope, PACO-Serbia (PACO-Serbia 2005-2007).

Glavni cilj projekta MOLI-Serbia jeste da doprinese demokratiji i vladavini prava sprečavanjem  i kontrolisanjem pranja novca i finansiranjem terorizma i drugih kriivčnih dela iz oblasti privrednog i finansijskog kriminala u Srbiji. Zadatka Projekta je da unapredi kapacitete sistema za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma u Srbiji u smislu unapređenja propisa, unapređenja operativnom nivou i jačanja kapaciteta.    

AKTUELNO : U četvrtoj nedelji novembra (22-25.novembra 2005. godine) održava se poseta predstavnika nekoliko državnih institucija Republike Srbije srodnim institucijama u Talinu, Estonija i Vilnijusu, Litvanija kako bi se upoznali sa najboljom praksom u sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma u baltičkim državama. Delegaciju Republike Srbije čine predstavnici Uprave za sprečavanje pranja novca, Narodne banke Srbije, Republičkog javnog tužilaštva, Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave carina.  Sastanci će biti održani sa predstavnicima FOS Estonije i Litvanije,  nadzornih organa u finansijskom sektoru, policije i tužilaštva i centralnih banaka.

 

2011 Uprava za sprečavanje pranja novca