APML logo
Српски Srpski English
Početna > Aktivnosti > Vesti > Izmena Smernica za utvrđivanje stvarnog vlasnika stranke

Izmena Smernica za utvrđivanje stvarnog vlasnika stranke

10-Mar-2020 09:11:24

Dana 24. februara 2020. godine izmenjene su Smernice za utvrđivanje stvarnog vlasnika stranke i smernice za evidentiranje stvranog vlasnika registrovanog subjekta u centralnoj evidenciji. Podsećanja radi, prve Smernice donete su 8. januara 2019. godine nakon završene nacionalna procene rizika od pranja novca i finansiranja terorizma. Procena rizika ukazala je da postoji potreba za dokumentom koji će na praktičan način kroz niz primera i dodatnih objašnjenja pomoći obveznicima u ispunjavanju jedne od njatežih obaveza po Zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma (Službeni glasnik RS, br.. 113/17 i 91/19). Navedena aktivnost definisana je kao prioritetna u Akcionom planu koi prati procenu rizika i realizovana je uz saradnju privatnog i javnog sektora, što je rezultiralo donošenjem jedinstvenih smernica.

Prateći praksu i razumevanje od strane obveznika, Smernice su dopunjene u delu koji se odnosi na slučajeve novoosnovanih pravnih lica i deo koji se odnosi na izuzetke od pribavljanja podataka o stvarnom vlasniku i usaglašene sa izmenama Zakona.

Smernice su objvaljene na internet prezentaciji Uprave za sprečavanje pranja novca, u delu Propisi.

http://www.apml.gov.rs/REPOSITORY/2479_1_smernice-za-utvrdjivanje-stvarnog-vlasnika-stranke-i-smernice-za-evidentiranje-stvarnog-vlasnika-registrovanog-subjekta-u-centralnoj-evidenciji.pdf

2011 Uprava za sprečavanje pranja novca