APML logo
Српски Srpski English
Početna > Aktivnosti > Vesti > Počela realizacija projekta iz IPA 2015

Počela realizacija projekta iz IPA 2015

22-Nov-2018 14:17:49

Dana 13.11.2018. godine počela je realizacija Projekta za unapređenje kvaliteta prijava sumnjivih transakcija i jačanje kapaciteta Uprave za sprečavanje pranja novca iz sredstava IPA 2015 (Enhancing the quality and efficiency of Suspicious Transactions Reporting and Administration for the Prevention of Money Laundering core functions). Projekat je zvanično počeo sa realizacijom 13. novembra 2018. i trajaće 2 godine od početka sprovođenja. Vrednost projekta je 1,4 miliona evra a sprovodiće ga konzorcijum KPMG d.o.o. Beograd i Instituta „Mihajlo Pupin“ d.o.o. Beograd.

 Projekat treba da dovede do povećanog kvantiteta i kvaliteta prijava sumnjivih aktivnosti; bolje saradnje svih učesnika u sistemu borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma, kvalitetnijeg finansijskoobaveštajnog rada i informatičko-komunikacionih sistema Uprave. Unaprediće se finansijskoobaveštajni rad, praćenje rezultata do kojih dovode informacije Uprave (track record), procena rizika od pranja novca i finansiranja terorizma, stručni i IT kapaciteti Uprave.

 Projekat će se, takođe, naročito baviti ispunjavanjem preostalih preporuka Manivala i aktivnosti iz Akcionog plana FATF, što je od izuzetnog značaja za aktuelni trenutak u razvoju sistema za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma u Republici Srbiji.

 Uprava očekuje da će se projektnim aktivnostima učvrstiti saradnja sa obveznicima,  državnim organima i svim učesnicima u sistemu za SPN/FT.  

 

2011 Uprava za sprečavanje pranja novca