Projekat MOLI za borbu protiv PN/FT u Republici Srbiji

21 novembar 2011

Organizovani kriminal, korupcija i pranje novca predstavljaju ozbiljnu opasnost za ekonomiju, demokratiju i vladavinu prava širom sveta. Jugoistočna Evropa je naročito podložna ovim opasnostima iz geografskih, političkih i istorijskih razloga. Teško je proceniti iznos sredstava koji proističu iz kriminalnih aktivnosti. Ipak, pranje novca nanosi štetu privredi u Srbiji između  3%-5% of BDP godišnje.

Savet Evrope pokrenuo je 15.11.2010. godine Projekat za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma u Srbiji (MOLI-Srbija). Projekta će trajati tri godine. Ukupna vrednost Projekta iznosi 2,200.000 Euro (90.91% iz sredstava EU i 9.09% sredstava Saveta Evrope). Projekat se nastavlja na rezultate i preporuke prethodnog zajedničkog projekta koji je finansirala Evropska unija a implementirao Savet Evrope, PAKO-Srbija (PACO-Serbia 2005-2007).

Glavni cilj projekta MOLI-Srbija jeste da doprinese demokratiji i vladavini prava sprečavanjem  i kontrolisanjem pranja novca i finansiranjem terorizma i drugih kriivčnih dela iz oblasti privrednog i finansijskog kriminala u Srbiji. Zadatka Projekta je da unapredi kapacitete sistema za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma u Srbiji u smislu unapređenja propisa, unapređenja operativnom nivou i jačanja kapaciteta.