„Otvoreni svet“ orijentacioni seminar, SAD 7 – 20. novembar 2012. godine

08 novembar 2012

Predstavnici Uprave otputovali su u dvonedeljnu posetu SAD. Putovanje je organizovano u okviru programa „Otvoreni Svet“ Kongresa SAD (Open World Program www.openworld.gov ). Program je pokrenut kao pilot projekat, a osnovan je kao stalni program 2000. godine sa idejom da se omogući predstavnicima zemalja iz Evrope i Azije da se upoznaju sa Američkim demokratskim sistemom. U okviru programa danas ima preko 17. 000 lidera iz svih oblasti političkog i javnog života zemalja iz Evrope i Azije koji su imali priliku da postanu deo programa „Otvoreni Svet- alumni zajedno“.

U okviru programa, predstavnici Uprave imaće priliku da se upoznaju sa zakonodavnom ulogom Kongresa. Takođe će im biti dozvoljeno da aktivno učestvuju u radu Kongresa u oblasti donošenja zakona, prevencije trgovine ljudima i drugim oblastima koje su od značaja za Kongres.

Osnovni ciljevi programa su pomoć delegatima, koji su bili deo programa, da ojačaju zakonodavno telo u njihovim zemljama, razvoj mreže lidera koji su imali priliku da prisustvuju radu Kongresa kako bi mogli međusobno da sarađuju u oblastima koje su od zajedničkog interesa.

Značajan aspekt aktivnosti programa je ustanovljavanje i jačanje saradnje i partnerskih odnosa SAD i zemalja iz Evrope i Azije.