Peta regionalna konferencija šefova FOS

11 novembar 2011


Peta regionalna konferencija, održana u Sloveniji, Otočecu, u periodu od 12. do 14. oktobra 2011. godine, okupila je šefove finansijsko-obaveštajnih službi  Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Hrvatske, Albanije i Srbije. Delegeciju Srbije su činili Aleksandar Vujičić, direktor Uprave za sprečavanje pranja novca i Milovan Milovanović, načelnik Odeljenja za međunarodnu saradnju, pravne i materijalno-finansijske poslove. 

Iskustvo je pokazalo da ključ uspešne borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma, kao jednog vida „međunarodnog biznisa“  leži u uspešnoj i kontinuiranoj saradnji i razmeni informacija između finansijsko-obaveštajnih službi, pre svega država regiona.


Na petoj Regionalnoj konferenciji su usvojeni sledeći zaključci:
Saradnja i razmena informacija između članica ove regionalne konferencije je na nivou koji je znatno iznad nivoa saradnje i razmene informacija koja se zahteva međunarodni standardima u okviru EGMONT grupe. Članice ove konferencije angažovaće se na širenju uticaja ovog dobrog primera regionalne saradnje na druge regione kao i na celu EGMONT grupu.
Izazovi na polju sprečavanja i otkrivanja pranja novca i finansiranja terorizma rastu, jer se  načini pranja novca konstantno menjaju i postaju sofisticiraniji, pa samim tim rastu i napori međunarodne zajednice da te pojave detektuje i otkrije. Istaknuta je važnost strateških analiza u okviru FOS,  koje će ukazati na trendove u pranju novca i finansiranju terorizma. Države potpisnice sporazuma su izrazile spremnost za razmenu rezultata do kojih dodju u tim analizama.

U junuaru 2012. godine FOS Srbije će u saradnji sa  Savetom Evrope i Svetskom bankom započeti nacionalnu procenu rizika od pranja novca i finansiranja terorizma. FOS Srbije je voljan da znanja i iskustva u samom procesu prikupljanja podataka  podeli sa predstavnicima FOS država regiona.

 

Zapažen je porast zloupotreba novih sredstava plaćanja (new payment methods) u svrhe pranja novca, pa će se u budućem periodu zajednički raditi na edukaciji FOS u ovoj oblasti.

 
Sledeća konferencija šefova FOS regiona će se održati u Makedoniji.