Srbija lider u proceni rizika od pranja novca

08 mart 2012

U Strazburu se u toku ove nedelje održava 38. sednica Komiteta Manival. Delegaciju Republike Srbije predvodi Aleksandar Vujičić, direktor Uprave za sprečavanje pranja novca, a osim predstavnika Uprave, na sednici učestvuju i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva pravde, Narodne banke Srbije i Komisije za hartije od vrednosti.

Predstavnici država članica Komiteta Manival su pokazali veliko interesovanje za nacionalnu procenu rizika, čije je sprovođenje postalo obavezujući pravni standard po izmenjenim FATF preporukama.

S obzirom na to da je Srbija prva država koja je započela nacionalnu procenu rizika, naša iskustva će se koristiti i u načinu na koji će se novi međunarodni standard implementirati u svakoj državi. Naime, za nekoliko meseci će biti napisan finalni nacrt smernica FATF o načinu sprovođenja ove sveobuhvatne procene rizika od pranja novca. Kako je Srbija u okviru MOLI projekta već otpočela sa ovim procesom po metodologiji Svetske banke,  i učestvuje u preliminarnoj proceni rizika koju sprovodi Međunarodni monetarni fond, predstavnici Srbije će  biti pozvani na radni sastanak FATF i Manivala koji je planiran za  juni 2012. godine. Predstavnici naše države će podeliti dosadašnja iskustva u proceni rizika, posebno ona koja se odnose na proces prikupljanja podataka koji će biti analizirani, kao i na moguće izazove u tom procesu, i na taj način doprineti formiranju smernica za sprovođenje novog međunarodnog standarda.