Predstavljanje Nacionalne procena rizika od pranja novca i nadzor nad Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma

17 mart 2023

 

Nosioci pravosudnih funkcija još jednom na okupu

Niš, 14 mart 2023.

Predstavljena Nacionalna procena rizika od pranja novca i nadzor nad Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma

 

Nacionalni koordinatori procene rizika od pranja novca I Uprava za sprečavanje pranja novca su, organizovali još jedan u nizu okrugli sto za predstavnike Osnovnih javnih tužilaštva u Nišu I Pirotu, Prekršajnog apelacionog suda u Nišu, Prekršajnih sudova u Nišu, Vranju I  Pirotu, kao I Privrednog suda u Nišu, kako bi se na neposredan način upoznali sa Nacionalnom procenom rizika od  pranja novca, ali i sa nadzorom nad sprovođenjem Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

 Okrugli sto je organizovan 14. marta 2023. godine u Nišu, u okviru Projekta  „Suzbijanje nelegalnih tokova novca“,  koji finansira nemačka I norveška Vlada u saradnji, a projekat sprovodi GIZ GP IFF. 

Na samom početku skupa, koordinator Miljko Radisavljević (Republičko javno tužilaštvo) je govorio o Sporazumu potpisanom između Republičkog javnog tužilaštva i Uprave carina, kao i o modalitetima i načinima primene tog sporazuma.

Jedna od zamerki Manival-a (Manival je komitet Saveta Evrope koji procenjuje usklađenost država članica sa svim relevantnim međunarodnim standardima za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma) je  da ukazuuju na blagu i neujednačenu kaznenu politiku u Srbiji, i ovakvi skupovi upravo služe tome da se praksa unapredi i učesnici što bolje upoznaju sa odredbama Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma.

U tom kontekstu, glavni koordinator Jelena Pantelić (Tužilaštvo za organizovani kriminal) predstavila je učesnicima Izveštaj Komiteta Manival, govorila je o preporukama FATF-a i izveštavanju Republike Srbije, Stručnom timu Koordinacionog tela, a učesnicima je predstavila I glavne zaključke Nacionalne procenu rizika od pranja novca i Nacionalne procene rizika od finansiranja terorizma,  kao I zaključke Stručnog tima.

Koordinator Marijana Simić Vujašević (Tužilaštvo za organizovani kriminal) učesnicima je predstavila rezultate procene ranjivosti sistema od pranja novca i finansiranja terorizma koji se odnose na analizu privrednih prestupa i prekršaja, kaznenu politiku, a govora je bilo I o  registru stvarnih vlasnika.

U nastavku rada, koordinator Danijela Tanić Zafirović (Uprava za sprečavanje pranja novca) govorila je o primeni Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, ko su sve obveznici, koja su obavezna interna akta koja izrađuju obveznici ( uloga i značaj svakog dokumenta), šta je potrebno da obveznik zna i primeni iz zakona. Bilo je reči I o kaznenim odredbama, ali je predstavila i podatke o neposrednom nadzoru, odnosno presude, oslanjajući se na primere iz prakse.

Treba istaći da je veoma konstruktivna diskusija vođena I o odredbama Zakona o deviznom poslovanju I Zakona o sprečavanju pranja novca I finansiranja terorizma, odnosno predstavljen je  Izveštaj o sprovedenoj analizi pravnog okvira kojim se reguliše prenos fizički prenosivih sredstava plaćanja koji je nastao kao rezultat rada Stručnog tima radi analize pravnog okvira kojim se reguliše prenos fizički prenosivih sredstava plaćanja.

Ono što je od izuzetnog značaja jeste da je održavanje ovakvih skupova bitno I radi realizacije aktivnosti iz Akcionog plana koji je sastavni deo Strategije za borbu protiv pranja novca I finansiranja terorizma za period 2020-2024.

Prethodni okrugli sto je organizovan 29. novembra 2022. godine, a treći u nizu okruglih stolova na ovu temu biće organizovan 4. aprila 2023. godine.