Uprava obezbedila prevod dodatnih publikacija

04 avgust 2020


U okviru projekta „EU podrška sprečavanju pranja novca u Srbiji “, koji finansira Evropska unija, a radi transparentnosti i unapređenja znanja kod svih institucija u sistemu za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma, Uprava za sprečavanje pranja novca obezbedila je prevod više publikacija. Dodatno je obezbeđen prevod još dva izdanja, Međunarodni standardi za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma i širenja oružja za masovno uništenje – Preporuke FATF i Metodologija za procenu tehničke usklađenosti sa preporukama FATF i delotvornosti sistema SPN/FT.

Preporuke FATF definišu okvir mera koje države treba da primenjuju kako bi sprečile pranje novca i finansiranje terorizma, kao i finansiranje širenja oružja za masovno uništenje. Države poseduju različite zakonske, upravne i operativne okvire i različite finansijske sisteme, tako da ne mogu sve države preduzeti iste mere za borbu protiv ovih pretnji. Preporuke FATF, stoga, definišu međunarodni standard, koji države treba da sprovode putem mera prilagođenih njihovim konkretnim okolnostima.

Metodologija sa druge strane predstavlja osnov za sprovođenje procena tehničke usklađenosti sa Preporukama FATF, kao i za ocenu nivoa delotvornosti nacionalnog sistema za sprečavanje pranja novca/ suzbijanje finansiranja terorizma (SPN/FT). Sastoji se iz tri dela. Prvi deo predstavlja uvod, u kome su navedeni pregled Metodologije procene, polazne informacije i način na koji će se metodologija koristiti za sprovođenje evaluacija/ procena. U drugom delu su definisani kriterijumi za procenu tehničke usklađenosti sa svakom od Preporuka FATF. U trećem delu definisani su ishodi, indikatori, podaci i drugi faktori koji se koriste za procenu delotvornosti sprovođenja Preporuka FATF.

Publikacije će biti dostupne svim domaćim institucijama koje čine deo sistema za borbu protiv pranja novca i finansiranje terorizma, a njihov osnovni cilj je da se poveća efikasnost u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Korisnik projekta „EU podrška sprečavanju pranja novca u Srbiji“ je Ministarstvo finansija – Uprava za sprečavanje pranje novca, a projekat sprovodi konzorcijum koji predvodi KPMG.