Seminar o sprečavanju finansiranja terorizma

04 novembar 2010

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), Uprava za sprečavanje pranja novca i Udruženje banaka Srbije organizovali su 3.11.2010. godine seminar o sprečavanju finansiranja terorizma za finansijske institucije.

Predavač, gospodin Jeffrey Breinholt, advokat Ministarstva pravde Sjedinjenih Američkih Država s višegodišnjim iskustvom zamenika šefa Odeljenja za borbu protiv terorizma SAD i koodinatora radne grupe za finansiranje terorizma govorio je o najboljim iskustvima u procesuiranju finansiranja terorizma. Učesnici seminara - predstavnici svih banaka, agenata Westernunion i JP PPT Srbija- imali su prilike da po prvi put u Srbiji čuju primere iz prakse, tipologiju u vezi sa finansiranjem terorizma u okviru jednog izvornog predavanja koje gospodin Breinholt, kao jedan od vodećih stručnjaka u oblasti borbe protiv terorizma i finansiranja terorizma, drži zaposlenima u američkim bankama i po bankama u svetu.

Seminar je imao za cilj da se, u trenutku kada se u Srbiji objavljuje Lista indikatora za prepoznavanje sumnjivih transakcija u vezi sa finansiranjem terorizma, i kroz ovaj vid edukacije pomogne obveznicima po Zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma u izvršavanju njihovih obaveza otkrivanja i prijavljivanja sumnjivih transakcija te da se na ovaj način podrže vlasti u našoj zemlji u borbi protiv terorizma.
Učešće na seminaru imali su i direktor Uprave za sprečavanje pranja novca, g. Aleksandar Vujičić, savetnik za ekonomsku transparentnost Misije OEBS u Srbiji g. Mato Meyer i direktor Odeljenja za kontrolu platnog prometa i menjačkih poslova Narodne banke Srbije, g-đa Silvija Duvančić-Gujaničić.