Računovođe - važna karika u otkrivanju sumnjivih aktivnosti i transakcija

05 novembar 2020

Računovođe - važna karika u otkrivanju sumnjivih aktivnosti i transakcija


Akcioni plan za sprovođenje Strategije za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma, između ostalog, predviđa aktivnosti na unapređenju znanja obveznika, poput računovođa, u oblasti otkrivanja potencijalnih sumnjivih aktivnosti i transakcija.

Iz tog razloga je Uprava za sprečavanje pranja novca u saradnji sa Privrednom komorom Srbije organizovala dva vebinara za računovođe koji su održani 29. septembra i 16. oktobra 2020. godine. Tema seminara bila je uloga i značaj računovođa kao obveznika.

Pored Jelene Pantelić, savetnice u Upravi za sprečavanje pranja novca i Danijele Tanić Zafirović, šefice Odseka za nadzor Uprave, koje su se učesnicima obratili na početku vebinara i učestvovale u panel diskusiji, predavač na vebinarima bio je Majkl Stelini, međunarodno priznat ekspert koji je učesnicima predstavio međunarodnu praksu u nadzoru računovođa kao obveznika.

Na samom početku vebinara Stelini je istakao zbog čega su računovođe u obavezi da primenjuju preventivne mere koje obuhvataju poznavanje klijenta, vođenje evidencije i prijavljivanje sumnjivih transakcija. „To je zato što su računovođe svojevrsni čuvari sistema. Tokom obavljanja svoje profesije oni se sastaju sa klijentima, a među njima ima i kriminalaca i onih koji žele da unesu sredstva koja potiču od ilegalnih aktivnosti u finansijski sistem“, rekao je Stelini.

Budući da su računovođe u obavezi da prijave svaku sumnjivu transakciju, koja pobuđuje sumnju na osnovu definisanog spiska indikatora za SPN /SFT, Stelini je posebnu pažnju svog predavanja usmerio na spisak indikatora odnosno na tzv. „crvene zastavice“ koje je svaki računovođa obavezan da ima. Tako je jedan klasičan pokazatelj da nešto nije u redu slučaj kada je teško da se identifikuje identitet klijenta, jer „u realnosti, kriminalac uvek pokušava da sakrije svoj identitet. Zapravo, najverovatnije je da se kriminalac nikada neće pojaviti pred računovođom ili pred finansijskom institucijom“, kazao je Stelini.

Uvek će postojati neki posrednik, neka vrsta paravana, lice koje možda nije poznato policiji, i tada je dosta teško odrediti lični identitet osobe koja stoji iza date šeme. „Drugi način otkrivanja potencijalnih sumnji je kada imate neovlašćenu ili nepravilno evidentiranu transakciju. Ovo je često slučaj kada imate kompaniju čiji je direktor izvršio neke transakcije koje prevazilaze njegova zakonska ovlašćenja“, rekao je Stelini.

Objašnjavajući dalje „crvene zastavice“, predavač ih je smestio u različite kategorije – one koje se odnose na kontakt podatke, ponašanje (izbegavanje poziva, nedostavljanje dokumentacije), potom crvene zastavice vezane za investicije (na primer, klijent otplati sredstvo za investiranje mnogo pre roka, posebno kada zatraži od finansijske institucije da pošalje prihod koji je uključen u investiciju očigledno nepovezanoj trećoj strani), crvene zastavice vezane za gotovinske transakcije klijenta, odnosno transakcije preko bankovnih računa i slično.

U nastavku svog predavanja, Stelini je predstavio nekolicinu studija slučaja koje praktično prikazuju primere „crvenih zastavica“ za računovođe, odnosno kada su računovođe u mogućnosti da otkriju sumnjive transakcije i aktivnost.

Vebinari su organizovani u okviru Projekta „EU podrška sprečavanju pranja novca u Srbiji“, koji finansira Evropska unija. Korisnik projekta je Ministarstvo finansija – Uprava za sprečavanje pranja novca, a projekat sprovodi konzorcijum koji predvodi KPMG.

Vebinarima je prisustvovalo preko 430 učesnika, a njihovo zadovoljstvo samim predavanjima može se videti iz analiziranog upitnika. Velika većina učesnika je pored izražavanja zadovoljstva vebinarima izrazila spremnost da učestvuje u dodatnim obukama na ovakav način.


Između ostalog, učesnici su o vebinarima rekli sledeće: