До краја септембра Ажурирана национална процена ризика од прања новца и финансирања тероризма

27 април 2021

Aжурирана Национална процена ризика од прања новца и финансирања тероризма треба да допринесе објективној процени  ризика у Србији у складу са методологијом Светске банке и да утврди евентуално постојање нових, истакнуто је на састанку у Привредној комори Србије (ПКС). Удружење финансијских институција ПКС пружа подршку у изради овог стратешког документа у координацији свих представника, организација и удружења из приватног сектора са циљем да се ризици од прања новца, финансирања тероризма и пролиферације објективно процене.

На састанку обвезника Закона о спречавању прања новца и финансирања тероризма и надлежних органа, у ПКС, национални координатор целокупног процеса израде процене ризика Јелена Пантелић из Управе за спречавање прања новца, представила је методологију рада, договорена је и динамика будућих активности на ажурирању националних процена ризика.

Закључено је да ће обвезници Закона и овај пут имати прилику да изнесу своје оцене о ризицима од прања новца, финансирања тероризма и пролиферације. Циљ свих активности је да коначна оцена ризика буде заједнички резултат рада свих институција из приватног и јавног сектора и да се на овај начин настави даље јачање јавно приватног партнерства, сагласни су учесници састанка.

Чланице Привредне коморе, које су обвезници Закона су из Удружења финансијских институција, Удружења за трговину, Удружења за електронске комуникације и информационо друштво и Удружења за стручне, научне и техничке делатности.