Tipologije pranja novca u Republici Srbiji

11 novembar 2011

Od svoga osnivanja 2002. godine, Uprava za sprečavanje pranja novca Republike Srbije radi na razvoju sistema za borbu protiv pranja novca.

Osim rada na institucionalnom jačanju Uprave, kao centralnog, ali svakako ne jedinog organa koji se bavi sprečavanjem i otkrivanjem pranja novca, razvoj tog sistema podrazumeva i konstantno usavršavanje znanja svih učesnika u njemu. Načini pranja novca se stalno menjaju, jer kriminalci koriste različite načine da prikriju nezakonito poreklo novca, koristeći slabosti određenih sektora u nekoj državi. Upravo u cilju analize dosadašnjeg iskustva o načinima i tehnikama na koje je moguće oprati novac u našoj državi nastao je projekat pisanja tipologija pranja novca u Republici Srbiji.

Projekat je rezultat dugogodišnje uspešnje saradnje između Uprave za sprečavanje pranja novca i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS). Radna grupa je sastavljena od državnih službenika Uprave za sprečavanje pranja novca, koju čine ekonomisti i pravnici koji se bave različitim segmentima sprečavanja pranja novca: neki od njih učestvuju u kreiranju zakonskih rešenja, neki imaju dugogodišnja iskustva  u računovodstvu i reviziji, a neki su uključeni u otkrivanje pranja novca na tržištu kapitala.  

Tipologije su podeljenje u 8 odeljaka i ukazuju na specifičnosti načina pranja novca u našoj državi kroz različite sektore: bankarstvo, reviziju i računovodstvo, menjačke poslove, osiguranje, advokaturu, kao i pranje novca na tržištu kapitala i nekretnina. Svaki odeljak sadrži opis stanja u sektoru, opise mogućih načina  za  zloupotrebu sektora u svrhe pranja novca, kao i trendove, odnosno  načine za koje se pretpostavlja da će  biti zloupotrebljeni u svrhe pranja novca.

Cilj ovih tipologija je edukativni: treba da pokažu obveznicima, od banaka, menjačnica i drugih predstavnika finansijskog sektora, pa do posrednika u prometu nepokretnosti, računovođa, revizora i advokata, koje su sve mogućnosti da se opere novac uočene u različitim sektorima, gde su to sektori kojima se svako od njih bavi ranjivi i na koje oblike na izgled legalnog poslovanja treba najviše da obrate pažnju.

Projekat će biti završen do kraja 2011. godine, i tipologije će biti objavljene na srpskom i engleskom jeziku.