Smernice za primenu pristupa zasnovanog na proceni rizika u sektoru hartija od vrednosti

08 oktobar 2020

U okviru projekta „EU podrška sprečavanju pranja novca u Srbiji “, koji finansira Evropska unija, a radi transparentnosti i unapređenja znanja kod svih institucija u sistemu za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma, Uprava za sprečavanje pranja novca obezbedila je prevod više publikacija. Još jedna u nizu publikacija koje će bit dostupna svim institucijama u sistemu za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma je i „Smernice za primenu pristupa zasnovanog na proceni rizika u sektoru hartija od vrednosti“.

 

Pristup zasnovan na proceni rizika (RBA) je od suštinskog značaja za delotvorno sprovođenje Preporuka FATF. On podrazumeva da nadzorni organi, finansijske institucije i posrednici identifikuju, procenjuju i razumeju rizike od pranja novca i finansiranja terorizma (PN/FT) kojima su izloženi, i da sprovode najadektvanije mere za ublažavanje tih rizika. Ovaj pristup im omogućava da svoje resurse usmere na one oblasti u kojima su rizici najviši. Izrada procene rizika od PN/FT je ključna polazna tačka za primenu pristupa zasnovanog na proceni rizika od strane pružalaca usluga na tržištu hartija od vrednosti.

 

Ove smernice imaju za cilj da podrže sprovođenje RBA, uzimajući u obzir nacionalne procene rizika od PN/FT i pravne i regulatorne okvire za SPN/FT. Takođe obuhvataju i opšte predstavljanje pristupa zasnovanog na proceni rizika, kao i specifične smernice za pružaoce usluga na tržištu hartija od vrednosti i njihove nadzorne organe.

 

U publikaciji su opisane različite vrste pružalaca usluga na tržištu hartija od vrednosti i njihovi poslovni modeli. Takođe, definisane su ključne karakteristike transakcija hartijama od vrednosti koje mogu stvoriti prilike za kriminalce, i mere koje se mogu usvojiti da smanjivanje takvih ranjivosti.

 

U smernicama je pojašnjena  uloga i odgovornost posrednika koji mogu pružati usluge za račun pružalaca usluga na tržištu hartija od vrednosti klijentima, klijentima posrednika ili i jednima i drugima. Priroda poslovnog odnosa između pružaoca usluga na tržištu hartija od vrednosti, posrednika i bilo kog povezanog klijenta utiče na to kako će se upravljati rizicima od PN/FT.

 

Publikacija takođe ukazuje na značaj stalnog praćenja transakcija da bi se utvrdilo da li su transakcije u skladu sa informacijama koje pružalac usluga na tržištu hartija od vrednosti poseduje o klijentu i prirodi i svrsi poslovnog odnosa. U slučaju da se pojavi bilo kakva sumnja, pružaoci usluga na tržištu hartija od vrednosti su u obavezi da bez odlaganja prijave svoje sumnje finansijsko- obaveštajnoj službi.

 

Konačno, Smernice naglašavaju značaj pristupa sa nivoa grupacije ublažavanju rizika od PN/FT, uključujući i izrade procene rizika od PN/FT na nivou grupacije, kao i razmenu relevantnih informacija između uključenih nadzornih organa. One takođe ističu značaj povratnih informacija od strane nadzornih organa pružaocima usluga na tržištu hartija od vrednosti o njihovim očekivanjima u pogledu poštovanja propisa i kvalitetu izveštavanja od strane pružaoca usluga na tržištu hartija od vrednosti. Na ovaj način se podstiče zajedničko razumevanje između javnog i privatnog sektora.

 

Prevod publikacije obezbeđen je kroz projekat „EU podrška sprečavanju pranja novca u Srbiji“, koji finansira Evropska unija. Korisnik projekta je Ministarstvo finansija – Uprava za sprečavanje pranje novca, a projekat sprovodi konzorcijum koji predvodi KPMG.