Primena procenjenih rizika kroz tipologije pranja novca i finansiranja terorizma

22 novembar 2019

Uprava za sprečavanje pranja novca, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, organizovala  je skup  namenjen obveznicima u sistemu za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma. U prostorijama PKS, gde je skup održan 19. novembra 2019, predstavljene su Tipologije pranja novca i  Tipologije finansiranja terorizma.

Skupu je prisustvovalo preko 180 predstavnika banaka, ovlašćenih menjača, brokersko-dilerskih društava, platnih institucija, računovođa, revizorski društava, javnih beležnika, kladionica,  Državne lutrije Srbije, kao i predstavnici Pošte Srbije. 

Na samom početku, učesnike je pozdravila Danijela Maletić, pomoćnica direktora Uprave za sprečavanje pranja novca, a tokom skupa učesnici su  imali prilike da se  upoznaju sa tipologijama za krivična dela viskog stepena pretnje za pranje novca, o čemu su govorili predstavnici Republičkog javnog tužilaštva, Poreske uprave i Tužilaštva za organizovani kriminal.

U nastavku rada, reči je bilo i o sektorskim tipologijama (finansijski i nefinansijski sektor, računovođe, advokati) o kojima su govorili predstavnici Uprave za sprečavanje pranja novca Narodne banke Srbije, koji su učesnicima obuke pomogli u lakšem prepoznavanju aktivnosti koje ukazuju na pranje novca i sumnjive izveštaje.

U završnom delu skupa, bilo je reči o tipologijama finansiranja terorizma, ali i tipologijama pranja novca za trgovinu i tržište plemenitih metala, gde su konkretno predstavljeni tipološki primeri, razlozi za sumnju u pranje novca, modeli ponašanja i studije slučaja.

Skup je organizovan u okviru Projekta  „Unapređenje kvaliteta i efikasnosti izveštavanja o sumnjivim transakcijama i ključnih funkcija Uprave za sprečavanje pranja novca“,  koji finansira Evropska unija. Korisnik projekta je  Ministarstvo finansija – Uprava za sprečavanje pranja novca, a projekat sprovodi konzorcijum koji predvodi KPMG.