Počela realizacija Projekta iz IPA 2015

22 novembar 2018

Dana 13.11.2018. godine počela je realizacija Projekta za unapređenje kvaliteta prijava sumnjivih transakcija i jačanje kapaciteta Uprave za sprečavanje pranja novca iz sredstava IPA 2015 (Enhancing the quality and efficiency of Suspicious Transactions Reporting and Administration for the Prevention of Money Laundering core functions). i trajaće 2 godine od početka sprovođenja. Vrednost projekta je 1,4 miliona evra a sprovodiće ga konzorcijum KPMG d.o.o. Beograd i Instituta „Mihajlo Pupin“ d.o.o. Beograd.

 Projekat treba da dovede do povećanog kvantiteta i kvaliteta prijava sumnjivih aktivnosti; bolje saradnje svih učesnika u sistemu borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma, kvalitetnijeg finansijskoobaveštajnog rada i informatičko-komunikacionih sistema Uprave. Unaprediće se finansijskoobaveštajni rad, praćenje rezultata do kojih dovode informacije Uprave (track record), procena rizika od pranja novca i finansiranja terorizma, stručni i IT kapaciteti Uprave.

 Projekat će se, takođe, naročito baviti ispunjavanjem preostalih preporuka Manivala i aktivnosti iz Akcionog plana FATF, što je od izuzetnog značaja za aktuelni trenutak u razvoju sistema za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma u Republici Srbiji.

 Uprava očekuje da će se projektnim aktivnostima učvrstiti saradnja sa obveznicima,  državnim organima i svim učesnicima u sistemu za SPN/FT.