Koordinacija nadzornih organa, Uprave za sprečavanje pranja novca i pravosudnih organa u otkrivanju sumnjivih transakcija

25 novembar 2019

U petak, 22. novembra 2019. godine, organizovana je panel diskusija čiji je cilj bio unapređenje koordinacije nadzornih i pravosudnih organa i Uprave za sprečavanje pranja novca u procesu otkrivanja sumnjivih transakcija tokom postupka nadzora, a poseban akcenat tokom panela je stavljen na matricu rizika za supervizore.  

Na panelu je bilo reči i o modalitetima pravljenja uzoraka klijenta/ transakcija tokom postupka nadzora, o tome na koji način se može utvrditi da je obveznik sproveo sve potrebne aktivnosti i mere u otkrivanju sumnjivih aktivnosti (odnosno koja su pitanja obavezna za obveznike  i koja je realna mogućnost obveznika u otkrivanju sumnjivih aktivnosti).

Međunarodnu praksu u razmeni informacija između nadzornih organa, FOS (finansijskoobaveštajnih službi) i pravosudnih organa i konkretne studije slučaja predstavio je međunarodni ekspert iz Izraela, Jehuda Šafer (Yehuda Shaffer).

Međunarodna praksa poslužila je kao motivacija za učesnike panela da razmotre mogućnosti uspostavljanja neposrednije koordinacije i bliže saradnje između FOS, nadzornih organa i tužilaštva u našoj zemlji, kako bi sumnjive transakcije bile blagovremeno otkrivene i procesuirane.  

Panel diskusija je organizovana u okviru Projekta  „Unapređenje kvaliteta i efikasnosti izveštavanja o sumnjivim transakcijama i ključnih funkcija Uprave za sprečavanje pranja novca“,  koji finansira Evropska unija. Korisnik projekta je  Ministarstvo finansija – Uprava za sprečavanje pranja novca, a projekat sprovodi konzorcijum koji predvodi KPMG.