Dodela licenci, Sombor, 29. mart 2013. godine

01 april 2013

U Somboru je 29. marta 2013. godine upriličena  svečana dodela licenci kandidatima koji su 18. novembra 2012. godine polagali stučni ispit.

Ovom prilikom dodeljeno je  90 licenci za ovlašćena lica kandidatima zaposlenim kod preduzetnika koji pružaju računovodstvene usluge, menjačnicama i licima koja pružaju poštanske usluge koji svakodnevno rade na poslovima sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma. Dobijanjem licenci kandidati koji su položili stručni ispit ujedno su dobili potvrdu da imaju znanje i veštine koje su neophodne za uspešno obavljanje poslova na otkrivanju i sprečavanju ovih oblika kriminaliteta.

Naime, izmenama Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma iz decembra 2010. godine predviđeno je da ovlašćena lica moraju imati licencu za obavljanje poslova sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma.

Svrha uvođenja licenci je dvojaka: potvrdom stručnog znanja ovlašćenih lica će se jačati sistem za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, a takođe će se uticati na jačanje položaja koji ovlašćena lica imaju u svojim institucijama.